Jonn Mathews: BGI og jeg lærer af hinanden

Af: Helge Vammen

 

Jonn Mathews er født og opvokset i Michigan, USA og har det meste af sit liv spillet amerikansk fodbold på højt niveau. At han skulle blive træner og lærer på BGI akademiet, havde han ikke set komme.  

31-årige Jonn Mathews har de sidste par år haft sin daglige gang på BGI akademiet, hvor han underviser i engelsk og amerikansk fodbold. Sammen med Marco K. Rysgaard og Jukka K. Rysgaard er han ansvarlig for idrætslinjen, der har eksisteret i to år og i dag tæller 37 spillere.

Egentlig var det ikke meningen, at turen skulle gå fra Michigan til den lille by Hornsyld syd for Horsens. Faktisk var planen, at han skulle til Barcelona, men gennem en bekendt fik han pludselig et tilbud om at komme til Aalborg som træner for Aab 89ers.

Året var 2010, og Jonn netop havde afsluttet sin college-uddannelse på Grand Valley State University, hvor han læste til lærer, mens han samtidig var wide receiver for det amerikanske fodboldhold. Uddannelsen fik han finansieret gennem et legat på grund af sine sportslige evner.

Evnerne inden for den amerikanske nationalsport har han fået gennem adskillige års træning, hvor han i sine helt unge år spillede flag football – en variation af amerikansk fodbold, hvor der ikke indgår kropskontakt. Det var først i de tidlige teenageår, at den traditionelle amerikanske fodbold kom ind i billedet. Herfra tog det fart, og efter færdiggørelsen af high school, blev det til to nationale titler sammen med college-holdet fra Grand Valley.

(Artiklen fortsætter under billedet)

24499.jpg

Fra Aalborg til Aarhus

På holdet i Aalborg var én af spillerne lærer på den internationale Skipper Clement Skole, og derigennem fik Jonn tilbudt en stilling som engelsklærer. Efter to år i Aalborg valgte han at forlade byen til fordel for et job som lærer på en efterskole i Hammel samtidig med, at han var aktiv i Aarhus Tigers.     

Ønsket om at tage tilbage til starterne og give noget tilbage til det miljø, han kom fra, fyldte dog noget i løbet af tiden i Aarhus. I 2014 blev dette ønske realiseret, da han søgte tilbage til byen Bay City i Michigan.

Turen mod BGI akademiet tager sin begyndelse i 2016. Marco, som Jonn havde lært at kende i løbet af tiden hos Aarhus Tigers havde netop været med til at opstarte den amerikanske fodboldlinje på efterskolen, og han ville have Jonn med på trænerteamet.  Det viste sig at være en god beslutning.

”Folk er søde i Danmark, Donald Trump bor her ikke, og man skal ikke betale for at komme på hospitalet. Man kan se, hvad man får for den skat, man betaler. Det kan jeg godt lide ved Danmark”

Stigende popularitet

Det er ingen hemmelighed, at amerikansk fodbold er en nichesport i Danmark, mens det er den absolut mest populære sport i USA. I Danmark er det til gengæld en meget dedikeret gruppe af folk, der interesserer sig for sporten.

”Hvis du kender til sporten, så ved du nærmest alt om den. Amerikansk fodbold herhjemme er lidt på samme popularitetsniveau som soccer (red. fodbold) er i USA”, siger Jonn.

Det er et lille fællesskab, hvor folk kender hinanden, men samtidig vokser sporten hurtigt i hele Europa, hvor lande som Tyskland, Schweitz, Frankrig og Østrig kan nævnes som de førende.

At der i Europa er stor tradition for, at børn vokser op med at spille håndbold eller fodbold, kan faktisk være en fordel for amerikansk fodbold. Det er nemlig forholdsvis nemt at skifte fra håndbold eller fodbold til amerikansk fodbold, mener Jonn. Samtidig lægger han vægt på, at der er masser af talenter i Danmark – Der er bare ikke nok, der bruger deres talent på amerikansk fodbold.

Sporten er tilmed meget inkluderende, idet der er plads til alle på holdet – uanset højde og drøjde. Det er et kæmpe plus for sporten, når det omhandler rekruttering af nye spillere. Alle er lige vigtige på holdet, og alle påvirker holdpræstationen uanset position på banen.

Anderledes mentalitet

På BGI akademiet er der også plads til alle på linjen. Fælles for spillerne er, at de er ekstremt passionerede omkring sporten. Eleverne tror på deres muligheder for at forbedre sig, og muligheden for at nå langt med sporten er også til stede hos flere spillere.

Via sit netværk hører Jonn ofte fra folk, der efterspørger skandinaviske talenter til deres high school hold. Det er blevet nemt at formidle kontakten og lettere at få det praktiske på plads, hvis en spiller fra BGI eksempelvis skulle have lyst til at spille i USA.

Mentaliteten omkring sporten er dog væsentlig anderledes på BGI akademiet, mener Jonn:

”Hvis du er quarterback på et high school hold, er du automatisk populær – ligesom de stereotyper, der fremstilles i amerikanske film. Det er helt anderledes i Danmark. Uanset hvilken sport, du er god til, er du bare efterskoleelev uden for banen.”

I USA er der enorm lokal interesse for selv high school hold, hvilket ikke er almindeligt i Danmark. Der laves interviews, skrives artikler og laves nyhedsspots med både trænere og spillere fra holdene. Ifølge Jonn svarer et job som træner på én af de store skoler til at være superliga-træner – I hvert fald, når man ser på, hvor meget de lokale interesserer sig for holdet.

Den amerikanske kultur og mentalitet er også en inspirationskilde for mange af spillerne på BGI akademiet. Gennem turene til USA har eleverne haft mulighed for at opleve stemningen med jævnaldrende amerikanske spillere på højt niveau.

På BGI akademiet er der tre faste træninger om ugen. I USA træner jævnaldrende spillerne omkring det dobbelte. 

(Artiklen fortsætter efter billedgalleriet)

Brugte danske metoder i USA 

”Da jeg tog tilbage til USA efter at have været i Danmark, ændrede jeg faktisk nogle ting ved min trænerstil,” udtaler John.  Den råbende trænerstil, som man ofte ser i amerikanske film, tiltalte ham ikke længere. Han lagde i højere grad vægt på at involvere spillerne frem for at råbe, da han mener, at meningen med ordene bliver svagere, når der bliver råbt.

Når man taler med eleverne i øjenhøjde, kan man være med til at motivere på en anden måde, mener Jonn. ”Jeg synes selv, at jeg har hjulpet amerikansk fodbold i Danmark samtidig med, at den danske kultur omkring sporten har hjulpet mig”, siger han.

Den danske drøm

Ved siden af fuldtidsjobbet på BGI akademiet er Jonn begyndt at gå til danskundervisning i Aarhus, hvor han stadig bor. ”Dansk er et svært sprog, men det går hurtigt fremad med undervisningen – og når jeg dagligt omgås eleverne og kollegaerne, suger jeg til mig”, forklarer han.

”Man er lidt forkælet som amerikaner, når danskere også kan snakke engelsk. Derfor er det også nemt at vælge at tale engelsk, selvom det ikke er vejen frem”, fortsætter han.

Jonn har en drøm om at fortsætte med at opbygge og udvikle BGI akademiets spillere.  

Alle muligheder for udvikling hos de danske spillere er til stede. Eksempelvis er danske Andreas Knappe sluppet gennem nåleøjet hos NFL-klubben Indianapolis Colts, og Morten Andersens imponerende meritter kan være med til at skabe yderligere motivation.

I første omgang ønsker Jonn at være med til at skabe et solidt fundament for spillerne. Han nyder undervisningen, dialogen med eleverne og ikke mindst samarbejdet med kollegaerne Marco og Jukka – Og så er der lige et par andre ting, han er glad for:

”Folk er søde i Danmark, Trump bor her ikke, og man skal ikke betale for at komme på hospitalet.  Man kan se, hvad man får for den skat, man betaler. Det kan jeg godt lide ved Danmark”.

 

 

 

Læs mere om amerikansk fodbold på BGI akademiet her.

 

 

Se alle vores linjer

Øvrige nyheder

Vi benytter cookies

OK