Down memory lane med Kristian Kjærlund

23-årige Kristian Kjærlund, som for blot få måneder siden vandt årets udgave af X Factor, er tidligere BGI-elev. Vi inviterede ham en tur tilbage på skolen til en snak om X Factor-eventyret og ikke mindst hans tid som efterskoleelev.

Af: Helge Vammen

 

Der er igen tvivl om, at Kristian Kjærlund har været en ekstremt travl mand siden han sidste sommer tog til den første X Factor-audition i Aarhus. I modsætning til de hunderedvis af øvrige deltagere, nåede Kristian hele vejen fra de indledende auditions, five chair challenege og bootcamp til liveshows, hvor han pludselig stod tilbage som konkurrencens vinder. Hans ansigtsudtryk, da han blev udråbt som vinder, afslørede tydeligt, at sejren på ingen måde var noget, han havde regnet med.

Har en vinder af landets største talentshow overhovedet har tid til at aflægge et besøg på sin gamle efterskole? Det tænkte jeg over et par gange, inden jeg på Instagram spurgte om han havde lyst til at mødes og lade sig interviewe. Det ville han gerne, og efter et par ugers beskedudvekslinger havde vi en aftale.

Den 28. maj samler jeg ham op i Horsens-forstaden Hatting, hvor han bor. Vi sætter os i bilen og kører mod BGI akademiet, mens vi snakker om hans netop overståede ture til henholdsvis Færøerne og Ibiza, hvor han sammen med et producerteam indspillede to sange, der endnu ikke er udkommet. Allerede da vi har parkeret bilen og bevæger os ind på skolens område begynder minderne om tiden som efterskoleelev at komme frem. Han var en del af årgang 2011/2012, hvor han var elev på springlinjen.

Den bygning var der vist ikke, sidst jeg var her”, siger han, og tænker over, hvor meget, der egentlig har ændret sig siden sidst han var her til en gammel-elev-dag for omkring fem år siden. “Streethallen var under opbygning, da jeg gik her, så vi ærgrede os lidt over, at vi aldrig fik mulighed for at bruge de nye faciliteter”, fortsætter han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

 

IMG_8526.jpg

Det gamle efterskolehus

Fra streethallen bevæger vi os over mod Frigg, som var det hus, han boede i som elev. Da vi åbner døren til huset, udbryder han: “Der lugtede også cirka sådan, da jeg boede her - Og der roder også lige så meget”. På gulvet flyder det med sko, skateboards og sportstøj, og under den ene sofa i fællesrummet ligger der en stabel af beskidte tallerkner. “De nuværende elever har selvfølgelig også en toaster. Det er vel obligatorisk, når man er på efterskole. Og den er faktisk overraskende ren”, siger han da han åbner den. I huset nåede han at bo på to forskellige værelser, da han var elev. En ting, der var afgørende for hans valg af efterskole var faktisk, at drenge og piger kunne bo sammen i husene. “Jeg ville synes, det var frygteligt, hvis alt skulle være kønsopdelt. På mange efterskoler bo man jo drenge og piger for sig, men på BGI var det heldigvis ikke sådan”, udtaler han. Ude foran huset sender han et snap til nogle af vennerne fra årgangen. Der er stadig en gruppe på 5-6 stykker, som stadig ses, og som han i dag betragter som tætte venner.

I 9. klasse blev jeg faktisk erklæret ‘ikke-uddannelsesparat’, så mine forældre og jeg var enige om, at efterskole ville være en god idé inden gymnasiet. At BGI akademiet ligger tæt på Horsens var faktisk også afgørende for mit valg af efterskole. Noget af det bedste, jeg har taget med videre fra BGI er de tætte venskaber. Selvom der kan gå lang til, hvor mine efterskolevenner og jeg ikke ser hinanden, falder vi hurtigt tilbage i de gamle roller, når vi ses. Jeg kan huske, at jeg blev overrasket over, hvor hurtigt man blev så tæt knyttet til hinanden på efterskolen. På det personlige plan udviklede jeg meget, og jeg er overbevist om, at tiden på BGI fik mig til at fungere bedre socialt, da jeg året efter fortsatte på Horsens Statsskole.”, siger han.

 

Ingen musikundervisning

Som elev på BGI akademiet havde Kristian faktisk ikke som musik valgfag, selvom interessen for musik allerede på daværende tidspunkt fyldte meget:

Jeg undlod at vælge musik, fordi jeg ikke spillede et instrument. Jeg var faktisk et relativt negativt menneske med musik som min eneste store interesse. At jeg alligevel ikke valgte musik, havde måske noget med manglende selvtillid at gøre, for jeg var lidt bange for at være i vejen på et musikhold, når jeg ikke kunne andet end at synge. Men jeg sang altid i badet. Det var det eneste musik, det blev til på BGI. Jeg havde dog drama som valgfag, og det fortsatte jeg også med på gymnasiet.”

Vi fortsætter turen på skolens område og tager et par billeder ved det udendørs parkouranlæg inden vi fortsætter over mod springcentret, som også blev brugt flittigt i 2011-2012. “Jeg var jo på springlinjen, men jeg var ikke særligt dygtig. Jeg kunne næsten intet, da jeg startede. Det hele var nyt for mig, men jeg nåde da at kunne lave salto med halv skrue”, siger han, da vi kigger ind i centret, hvor eleverne er i gang med springtræningen.

Mens vi bevæger os rundt på skolen, vender flere elever sig lige en ekstra gang, for at kigge efter Kristian. Nogle få siger ”hej” eller ”tillykke”, men de fleste vender sig blot mod kammeraterne og hvisker noget i retning af ”Det er Kristian fra X-Factor”. At blive genkendt af folk, som han ikke selv kender, er helt nyt for Kristian:

Jeg kan godt mærke, at folk ofte kigger en ekstra gang. Det sker flere gange dagligt, men jeg er alligevel ikke blevet helt vant til det endnu. Jeg bliver tit selv overrasket over, at folk genkender mig”.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

IMG_8529.jpg

Fokuserer på musikken lige nu

Inden X-factor begyndte, læste Kristian idræt på Syddansk Universitet i Odense. Faktisk havde han færdiggjort fem semestre inden han måtte sande, at X-factor kom til at fylde lidt mere end forventet. Studierne er nu sat på pause, men planen er, at en uddannelse på et tidspunkt skal i hus:

Det ligger ikke naturligt for mig at satse alt på musikken. Jeg vil have noget at falde tilbage på, men lige nu er det musikken, som jeg fokuserer mest på. Vi har indspillet to nye sange, som udkommer til sommer, og så ligger jeg selv og roder med nogle demoer derhjemme. Det er svært at leve af musik, og jeg havde egentlig altid forestillet mig, at musikken slukke forblive en hobby, men nu må vi se, hvad der sker”.  

Musikalsk er han blevet sammenlignet med blandt andre ikonet David Bowie. En sammenligning, som han selv kan have svært ved at forholde sig til. Der er ingen tvivl om, at Kristian Kjærlund er en ydmyg mand. Næsten så ydmyg, at det til tider kan lyde som om, han tvivler på sine egne evner. Som X-Factor-vinder ønsker han at have realistiske frem for overoptimistiske tanker om musikken som potentiel levevej. Faktisk havde han ikke turdet drømme om andet end at deltage i TV-programmet, som han intensivt har fulgt med i siden første sæson løb over skærmen i 2008.

Responsen var langt bedre end det jeg havde turdet håbe på. Jeg var også med i X-factor i sæson 7 og 8, hvor jeg nåede videre fra de indledende auditions. Her fik jeg indtryk af, at der var noget at arbejde videre med, og det gjorde jeg så, inden jeg tog til audition sidste sommer”, siger Kristian.

Indtil videre har han kun udgivet singlen ”Lost and Profound”, som indtil videre bliver streamet flittigt på Spotify. Den næste single, der blev indspillet på Ibiza i foråret, bliver udgivet i juni. Derudover byder sommeren på flere optrædener rundt omkring i landet. Den største optræden bliver uden tvivl koncerten på Smukfest i Skanderborg, hvor han optræder med fuldt band. Selvom Sony Music og Kristian har en klar plan for den kommende tid, ligger tanken om at skulle genoptage et studie ikke fjernt:

”Lige nu er musikken i fokus, men jeg vil også meget gerne gennemføre en uddannelse. Hvis ikke jeg genoptager idrætsstudiet, bliver det en helt anden videregående uddannelse. Der er mange ting i overvejelserne, men uanset hvad, vil musikken altid finde en plads i mit liv.”

Flere nyheder

Se vores idrætslinjer

Vi benytter cookies

OK