Hvad er det egentlig gymnastikken kan?

Af Helle Vestergaard, leder af BGI akademiet

Opvisningssæsonen nærmer sig, og det betyder for både gymnaster og tilskuere mange timer i  idrætshallen. Hvorfor gør vi det? Hvad er det egentlig gymnastikken kan?

Først og fremmest er gymnastikken bevægelse. Det er motion kombineret med, at du styrker din evne til, at din krop bevæger sig efter indlærte mønstre, og i forbindelse med spring bliver udfordret til diverse rotationer og højder.

Når du går på et hold i en forening eller er del af et hold, fordi du går på efterskole, bliver du også en del af det fællesskab, gymnastikken skaber. Det er en ramme, hvor alle er en del af et forpligtende fælleskab, og hvor det rent faktisk har en betydning, at man som udøver gør sig umage og bidrager med det aftalte.

HV.jpg
Jeg bliver faktisk enormt rørt over det helt unikke, der udspiller sig på gulvet. Her tænker jeg ikke på strakte arme og flotte spring. Bevares, det flotte spring kan også imponere, men det der røre mig mest er elevernes samhørighed på tværs af sociale skel, boglig formåen, udseende og alt det, der i øvrigt gør dem forskellige fra hinanden.

Helle Vestergaard, leder af BGI akademiet

En del af noget større

I forbindelse med at vi til vores juleafslutning på BGI akademiet havde den første gymnastikforevisning med vores elever, sad jeg og filosoferede over, hvorfor gymnastikken røre mig så meget, når jeg sidder og er tilskuer. For jeg bliver faktisk enormt rørt over det helt unikke, der udspiller sig på gulvet. Her tænker jeg ikke på strakte arme og flotte spring. Bevares, det flotte spring kan også imponere, men det der røre mig mest er elevernes samhørighed på tværs af sociale skel, boglig formåen, udseende og alt det, der i øvrigt gør dem forskellige fra hinanden. Jeg synes ganske enkelt, det er fantastisk, at eleven, der normalt brænder for f.eks. amerikansk fodbold også bliver en del af en gymnastikopvisning, hvor det altså er helt andre bevægelsesmønstre, de skal indlære. Pyt med at armen ikke er strakt, og det måske ikke er helt i takt. De er hver især en del af noget større, og jeg er overbevidst om, at det sus de mærker, når de står på gulvet, er noget de vil bringe med sig.

Eleverne rykkes tættere på, hvad et fællesskab kan rumme

Traditionelt og historisk er der et dannelsesaspekt i gymnastikken. Dette dannelsesaspekt er i de senere år blevet udvidet med efterskolernes tematisering af gymnastikopvisningerne. Her på BGI akademiet har vi haft temaer blandt andet med udgangspunkt i den græske mytologi, 20’erne i USA og fællesskab på en efterskole og i år folder vores Gymnastikakademi et arabisk tema ud. Der er flyvende tæpper og bevægelser med udgangspunkt i den mellemøstlige tradition tilsat musik, der naturligvis også er med til at sætte stemningen til ”Arabien Nights”. Det bliver så ekstra stort, når jeg ser vores elev, der er flygtning fra Afghanistan lave de vildeste parkour-øvelser og gå forrest, når Sportsacrobatik når helt nye højder. Jeg tror på, at vi både bevidst og ubevidst rykker vores elever et andet sted hen. Jeg tror, vi rykker dem tættere på en forståelse af, hvad et fællesskab kan rumme, og hvordan vi gør hinanden stærke.

Fakta

BGI akademiet har 2 gymnastikopvisninger. En opvisning for vores sportselever (fodbold, håndbold, basket, amerikansk fodbold, fitness, cykling) hvor eleverne er ude til opvisning 5-8 gange og har 2 undervisningsmoduler i fællesgymnastik om ugen. Vores gymnastikelever (spring, rytme, dans, parkour) har 3 undervisningsmoduler i fællesgymnastik plus linjetimerne, og de er ude til opvisning 20-25 gange.

Se vores opvisningsplan her

Se vores linjer

Camps, du måske er interesseret i

Vil du vide mere?

Så skriv eller ring til os.

info@bgi.dk eller tlf. 75681022

Vi benytter cookies

OK